keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Neulesuunnittelun vaikeudesta - Om svårigheter i stickningsplanering

Olen pohtinut viime aikoina neulesuunnittelun ristiriitaisuuksia. Ensinnäkin sitä, miten itse itselle tehdessä kuitenkin käy usein niin ettei lopputulos miellytä tai istu hyvin - senhän pitäisi olla poissuljettua kun tekee n.s. mittatilausvaatetta ja itse voi valita mallin, värin, langan jne. Ja toiseksi sitä miten vaikea välillä on hahmottaa miltä lanka tai malli näyttävät neulottuna. Tiedätte varmasti tunteen: lanka näyttää ihanalta kerällä, mutta (varsinkin moniväriset) voivat näyttää aivan erilaisilta neulottuna ja usein paljon vähemmän makeilta kuin kerällä. Ja joskus malli näyttää ohjeen kuvassa hyvältä muttei sovikaan suunniteltuun tarkoitukseen tai kuvio toimii mallitilkkuna muttei isona pintana. Minulle kävi tällä kertaa näin: inspiroiva ohje sai innostumaan ja lankavarastossa odotti kiva ohjeen paksuinen vihreä puuvillalanka. Makeat epätavalliset hihat (kuvassa alla) innostivat, mutta puseron sileä neule oli mielestäni liian yksinkertainen hihojen pariksi. Ymmärrän toki että se antaa tilaa näyttäville hihoille, mutta mielestäni virkattujen pitsihihojen pariksi sopisi mielenkiintoisempi pinta - sileä neule näyttää minusta usein tylsältä.

Jag har på sistone funderat på motstridighterna i stickningsplanering. För det första, hur kan det vara möjligt att det så ofta händer att det färdiga plagget inte sitter bra eller man inte gillar det - det borde ju vara omöjligt när man gör ett plagg enligt sina egna måt och sjhälv får välja färg, modell, garn osv. Och för det andra har jag funderat på hur svårt det är ibland att gestalta hur ett garn eller en modell ser ut som ett färdigt plagg. Ni vet säkert känslan: garnet ser härligt ut som nystan, men (i synnerhet garn med många färger) kan se helt annorlunda ut när de stickats och mycket mindre härliga än som nystan. Och ibland ser mönstret bra ut på bild men passar inte den tänkta anvädningen eller funkar som modellbit men inte som större yta. Så här gick det för mig den här gången: ett inspirerande mönster fick mig att ivrogt ta fram ett vackert grönt bomullgarn som dessutom var av passlig tjocklek. De snygga ovanliga ärmarna var attraktionen (se bilden nedan), men jag tyckte att den slätstickade tröjan var för enkel för att passa med ärmarna. Visst inser jag att idén är att det skulle ge plats för ärmarna, men jag ville ha en intressantare yta in kombination med spetsärmarna - slätstickning tycker jag ser ofta tråkigt ut.


Piti siis keksiä neulemalli joka olisi tarpeeksi kiinnostava isona pintana, mutta joka ei veisi liikaa huomiota hihoilta. Pitstineulekirjasta poimin tällaisen (lanka näyttää kuvassa oudon harmaalta mutta on oikeasti kauniin vihreää):

Så jag ville hitta ett stickningsmönster som är tillräckligt intressant som större yta, men som ändå inte tar för mcyket uppmärksamhet. Från spetsstickningsboken plockade jag ett sådant här (garnet ser konstigt grått ut på bilden men är nätt grönt i verkligheten):

Pitsihihojen virkkaus huolestutti hieman, odotin niiden olevan suuritöiset ja etenevän hitaasti, mutta sainkin ensimmäisen valmiiksi yhdessä illassa. Kas!

Jag var lite orolig över att virka ärmarna, trodde det skulle vara jobbigt och ta länge men jag fick den första klar på en kväll. Ser man på!

Mutta sitten kävi tuo "malli ja kuva näyttivät hyvältä mutta lopputulos ei toimi" -ilmiö. Ensinnäkään hihat eivät tällä langalla näyttäneet yhtä ilmavilta kuin kuvassa, toiseksi pitsihihat eivät sovi yhteen huolella valitsemani pintaneuleen kanssa ja kolmanneksi hihat eivät istu lainkaan. Joten tämän neuleen kanssa kävikin niin, että mielenkiintoinen inspiraation lähde jäi pois ja jäljelle vain se minkä piti tukea päätähteä. Pöh.

Men sen hände det där "mönstret och bilden ser bra ut men slutresultatet funkar inte"-fenomenet. För det första såg inte ärmarna lika luftiga ut i det här garnet som på bilden, för det andra passar spetsärmarna inte med mönstret som jag så noggrant valde och för det tredje sitter ärmarna inte alls. Så med det här plagget gick det så att den intressanta inspirationen försvann och kvar blev bara det som var meningen att stöda huvudstjärnan. Bu.

6 kommenttia:

 1. Kun katselen kuviasi, niin minustakin tuo neulottu pinta voisi sopia hyvin yhteen virkatun kanssa. Mitä jos kastelet ja venytät hihat, tulisiko niistä näin kuvanmukaiset?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ehdotuksista Ingi! Silitin hihat jolloin kuvio pääsi paremmin oikeuksiinsa kuin kuvassa, mutta valitettavasti hihojen ongelma on että ne toimisivat paremmin kirkkaamman säyisessä langassa. Ja yläosa pitäisi virkata aivan uusiksi jotta niistä tulisi minulle hyvin istuvat, en usko että venyttäminen auttaa tarpeeksi.

   Poista
 2. Tiedätkö, olen silloin aikoinaan, kun tuo ohje ilmestyi, tehnyt tuon paidan itselleni! Siitä tuli kauhea säkki ja sittemmin heitin sen menemään. Muistan, kuinka innoissani olin noista hihoista. Ja muistan tietenkin myös sen pettymyksen, kun sitä ei voinut pitää...

  Tsemppiä,
  Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kohtalotoverille kokemuksen jakamisesta! Yritän pelastaa mitä pelastettavissa on ja käyttää langan muunlaiseen neuleeseen - ja heittää vain ohjeen menemään :-)

   Poista
 3. Juuri non käy myös minun käsitöissäni: akuperäinen idea jää toteutumatta toimimattomuuttaan, mutta siitä jatkojalostettu idea toimiikin. Parempi kuitenkin niin, että on liikaa ideoita kuin liian vähän ideoita. Tein aikoinaan tuolla samalla hämähäkkimallilla itselleni hartiahuivin ja tykkäsin siitä kovasti.

  Entäpä jos olisit virkannut koko puseron hihan neulekuviolla. Saisit ilmavan kesäpuseron, jota voisi käyttää yksivärisen hihattoman t-paidan päällä. Vaaleanvihreä näyttää kivalta vaaleaa taustaa vasten, joten uskoisin sen näyttävän kauniilta myös ihoa vasten. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos ideasta! Minun virkkaustaitoni eivät vain ole sillä tasolla että rohkenisin muokata ohjetta noin paljon. Mutta olet aivan oikeassa valkoisen ja vihreän liitosta, se on tosi kiva kesällä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!
Tack för din kommentar!