lauantai 13. joulukuuta 2014

Luukku 13 - Lucka 13

Suomenruotsalaisena olen luonnollisesti altistunut ja altistettu Lucia-perinteelle pienestä pitäen. Niille teistä joille Lucia on vähemmän tuttu perinne ote Wikipediasta: "Muistopäivä kuuluu alun perin katoliseen pyhimyskalenteriin, mutta nykyisin sitä vietetään ennen kaikkea ruotsinkielisessä kulttuurissa. Perinteeseen kuuluu Lucia-neito, joka on pukeutunut valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja pitää kädessään kynttilää. Ajatuksena on, että Lucia tuo valoa talven pimeyteen. Lucia (lat. lux, valo) on suomennettuna Valotar. Juliaanisessa kalenterissa talvipäivänseisaus osui keskiajalla Lucian päiväksi, minkä vuoksi päivää vietetään valon juhlana. Vuoden pisimpään yöhön ja valon juhlaan liittyneet pakanalliset tavat ja uskomukset yhdistyivät Lucian nimeen." Joulukalenterissa haluan tarjota kavalkadin Lucia-kuvia 80-luvulta, pääosassa allekirjoittanut. Minut puettiin ja kuvattiin lapsena Lucia-aiheisesti joulun alla, vanhempani panostivat kiitettävästi myös asianmukaisiin asusteisiin.

Som finlandssvensk har jag naturligtvis blivit utsatt för Luciatraditionen ända sedan jag var liten. I julkalendern vill jag bjuda på en bildkavalkad från 80-talet, men mig som mannekäng. När jag var barn blev jag årligen utklädd till Lucia och fotad av min pappa, mina föräldrar hade satsat på traditionsenlig utstyrsel.
 
 Valoisaa Lucian päivää!

Ha en ljus Luciadag!

2 kommenttia:

  1. Suloisia Lucia-kuvia! Lucia perinne on kiva, mutta on toki jäänyt vähän etäiseksi, kun enemmän sitä varmaan vietetään juuri suomenruotsalaisten kesken. Kuulostipa lokeroivalta, mutta totta se taitaa olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei lainkaan lokeroivaa Karkkis, näin se juuri on.

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Tack för din kommentar!