maanantai 28. maaliskuuta 2011

Novita

Pohdin mitä tehdä eilen ostamastani Puro-vuoresta. Anttilan tarjouksen bongatessani päätin tehdä superkauniin neuletakin jonka näin Novita-lehden kesänumerossa 2010:

Har funderat på vad jag ska göra av garnberget jag köpte igår. När jag såg erbjudandet på Anttila tänkte jag att jag skulle göra den här jättevackra koftan som fanns i Novita-tidningens sommarnummer 2010:


Mutta sitten huomasin että malli oli Puro Batik -langalle, ei Puro-langalle. Ja batik on 100% akryyliä, eikä violettia sävyä ainakaan Anttilassa enää ollut. Ja 100%:n muovilankaan minä en aikaani laita. Puro sen sijaan on 100% villaa, ja sävyt kivoja. Hamstrasin siis sitä, mutta se on sen verran paksua että tuollaisesta kirjoneuleesta tulisi liian tönkkö. Eli pohdinta jatkuu. Langassa on sen verran eloa jo värien puolesta - varsinkin tuossa riemunkirjavassa - että se pääsee parhaiten esiin sileässä neuleessa. Sitä olisi myös nopea neuloa, ei merkityksetön seikka sekään.

Men sen visade det sig att beskrivningen var för Puro Batik-garnet, inte Puro. Och batikgarnet är 100% akryl, och den violetta versionen fanns åtminstone inte längre på Anttila. Och jag sätter inte min tid på garn som är 100% plast. Puro-garnet däremot är 100% ylle, och färgerna trevliga. Så jag hamstrade av det, men det är så pass tjockt att en kofta med sådant här mönster skulle bli för plåtaktig. Så jag måste fortsätta fundera. Garnet har så pass levande färger - i synnerhet det grannare - att det skulle passa bäst till slätstickning. Och det skulle ju dessutom gå snabbt att sticka, vilket har en viss betydelse.

En kyllä tajua miksi niin moni Novitan langoista on muovia. Onko niillä tosiaan niin kova kysyntä? Ymmärrän toki että ne kestävät kulutusta paremmin ja sopivat villa-allergikoille, mutta 100%:n villan osuus on valitettavasti Novitan valikoimissa poikkeus eikä sääntö. En itsekään pidä villasta suoraan iholla, mutta keinokuitua inhoan vielä enemmän. Ja jos kerran näen paljon vaivaa tekemällä jotakin käsin, haluan että materiaalit ovat laadukkaita. Novitan langoista Floricassa ja Purossa on kauniit värisävyt, ja Nallea tai 7-veljestä käytän satunnaisesti, mutta siihen se taitaa jäädä ellei koostumuspolitiikka muutu. Ugh!

Måste säga att jag inte förstår varför så många av Novitas garn är plast. Finns det verkligen så stor efterfrågan? Jag förstår bra att de är tåligare och passar ylleallergiker, men 100% yllegarn är tyvärr ett undantag i Novitas urval. Jag gillar inte själv ylle mot bar hud, men konstfibrer är ännu värre. Och om jag stickar något för hand med mycket möda och stort besvär vill jag att materialet är av bra kvalitet. Av Novitagarnen gillar jag bäst Florica och Puro, de har båda en vacker färgkarta. Nalle och 7 bröder använder jag då och då, men i övrigt håller jag mig borta från Novitas garn om inte materialpolitiken ändras. Ugh!

2 kommenttia:

  1. Minäkään en rakasta akryylilankoja, mutta Puro Batik on uskomattoman mukavan tuntuinen ja ihan nättinäkin se on pysynyt, ainakin mun tunikassa. Sitä voin kyllä suositella.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kokemuksista Lammas! Täytyy ehkä vielä harkita.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!
Tack för din kommentar!